Kategoriat
Etusivu Yleinen

Valmentajan mietteitä ja ajatuksia vyökokeista

Tällä viikolla on tapahtunut paljon vyökokeiden osalta. Jopa niin paljon, että olen itsekin päässyt taas pitkästä aikaa kokeeseen. Torstaina Teemu piti dankokeita Paulille, Tanjalle ja Hannulle. Itselläni oli kunnia olla mukana kokeessa sparraajan roolissa. Pääsin Hannun pariksi askelotteluissa ja ottelussa. Sitten sain myös muistella miltä tuntuu taistella kahta yhtä vastaan, kun pistimme Paulin ja Hannun kanssa toisemme ahtaalle. Oli erittäin hienoa nähdä miten kovatasoisia kavereita meillä on seurassa ohjaajina ja kuinka heistä kokeen myötä tuli virallisia taekwondo-opettajia, kun saavuttivat 4. asteen mustat vyöt. Vaikka tässä nyt kirjoitin enemmän Hannusta ja Paulista niin ei pidä unohtaa myöskään Tanjaa, joka näytti myös erittäin hyvää osaamista. En vain tällä kertaa päässyt Tanjan pariksi niin jäi nuo analyysit Tanjan kohdalta ohuemmiksi.

Kokelaat potretissa lauantaina 5.12.2015

Alussa mainitsinkin, että pääsin myös itse kokeeseen tällä viikolla, kun lauantaina minulla oli 5. asteen mustan vyön koe Helsingin seuran salilla. Kokeen vastaanottivat Henri Nordenswan ja Jari Hintsanen. Itse olenkin suorittanut kaikki mustan vyönkokeeni Henkalla ensimmäistä lukuun ottamatta. 1 Dan kokeeni suoritin silloiselle vyökollegiolle vuonna 2003. Vuosiluvuista voi päätellä, että kokeiden määrä vähenee mitä pidemmälle taekwondouralla pääsee. Tämän viestin haluankin tuoda nyt kaikille teille innokkaille harrastajille ja harrastajien vanhemmille. Sama kaava pätee myös värivöissä. Aluksi värivyön kokeita on aina kauden päätteeksi, mutta niidenkin määrä vähenee vyön värin tummetessa. Taekwondoharrastajan tulee muistaa, että on ihan eri asia suorittaa keltaisen vyön kuin sinisen vyön kokeita. Taekwondon harrastaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja malttia. Kun jaksaa harjoitella pitkään ja paljon niin kyllä ne vyöt sieltä sitten tulevat.

Sitten päästäänkin itse koe tilaisuuteen. Yksi asia kaikissa kokeissa on sama, on kyseessä sitten keltaisen vyön ja tai ylempi mustan vyön koe, on asenne. Asenne ja tahto saavuttaa seuraava vyöarvo on kaikkein tärkein asia uuden vyöarvon saavuttamiseksi. Totta kai tekninen osaaminen ja taustatiedot pitää olla hallussa, mutta ilman tahtoa ja asennetta ei uutta vyöarvoa pysty saavuttamaan. Eilen iltapäivällä meitä oli viisi kaveria tekemässä koetta ja kokeen vastaanottajien palaute oli, että asenne ja tahto huokusi kokelaista. Vaikka fyysinen osuus oli lyhyt, oli se sitäkin intensiivisempi ja tämä intensiivisyys tuli meistä kokelaista. Nyt tätä juttua kirjoittaessa tuntee tuon intensiivisyyden. Koko keho on aivan puhki ja hyvä, kun jaksaa naputella tietokonetta. Ja näin asian pitääkin olla tekeminen ja sen taso pitää tulla kokelaista. Tämä on yksi asia mitä harjoittelemme taekwondossa ja mitä testataan tasaisin väliajoin vyökokeilla. Kun vyön väri tummenee, pitää tekeminen lähteä enemmän ja enemmän kokelaista. Ensimmäisissä vyökokeissa opettajat huolehtivat siitä, että vaadittu taso täyttyy, mutta myöhemmässä vaiheessa kokelaiden pitää itse huolehtia tästä, jos haluaa saavuttaa uudet vyöarvot.

Näihin mukaviin fiiliksiin ja tuntemuksiin on eritäin mukava päättää tämä valmentajan mietteitä avaava artikkeli.

Toivotan vielä kerran erittäin paljon onnea kaikille uusista vyöarvoista ja menestystä tuleviin vyökokeisiin taekwondomatkallanne!

Petteri
5.Dan