TAEKWONDO | 태권도

Taekwondo on korealainen kamppailu-urheilulaji, joka on yksi viidestä olympiaohjelmassa olevasta kamppailulajista. Olympialaisissa mukana olevan kilpaottelun lisäksi taekwondossa kilpaillaan liikesarjoissa ja harjoitellaan itsepuolustusta. Taekwondo kehittää tehokkaasti ja monipuolisesti harrastajansa ominaisuuksia ja taitoja. Taekwondo sopii kaikille. Potki itsesi liikkeelle ja aloita taekwondo nyt!

TAEKWONDO | 태권도

TAEKWONDO HARRASTUKSENA

TAEKWONDO KILPAURHEILUNA

TU11 SEURANA

TAEKWONDOA LAPSILLE

 

TAEKWONDO HARRASTUKSENA

Taekwondo on monipuolinen kamppailu-urheilulaji, joka kehittää sekä fyysisiä että psyykkisiä ominaisuuksia. Taekwondossa kamppailu-urheilu tarkoittaa kahta asiaa. Taekwondo on urheilumuoto, jossa voi päästä kilpailemaan aina olympialaisiin asti. Toisaalta taekwondo on kamppailulaji, jossa voi haastaa itseään ilman painetta kilpailemisen aloittamisesta. Vapaus valita haluaako olla urheilija vai harrastaja tekee taekwondosta sopivan kaikille vauvasta vaariin. Taekwondo soveltuu ainoaksi harrastukseksi tai tukilajiksi päälajin rinnalle.

Turvallinen harrastus

Taekwondoharjoittelu on monipuolista ja siksi taekwondoharrastajilla ja -urheilijoilla esiintyy hyvin vähän rasitusperäisiä vammoja. Taekwondossa kehitetään kuntoa, voimaa, notkeutta, koordinaatiota, tasapainoa sekä erilaisia taitoja samassa paketissa. Harjoituksissa tehdään paljon keskittymistä vaativia harjoitteita, joita harjoitellaan ryhmässä, parin kanssa ja itsenäisesti. Pidemmälle edetessä kysytään sinnikkyyttä, tahtoa ja kykyä ylittää itsensä. Kun fyysisen ja psyykkinen ulottuvuus yhdistyvät, kasvaa harjoittelijasta vahva kokonaisuus.

Omaan tahtiin

Taekwondoa pystyy harrastamaan juuri itselle sopivalla intensiteetillä. Toiset käyvät harjoituksissa kerran kaksi viikossa, kun innokkaimmat harjoittelevat kymmenen kertaa viikossa tai jopa enemmän. Harjoitustahti määräytyy omien tavoitteiden mukaan. Jos haluaa kehittyä nopeasti tai asettaa kilpailullisia tavoitteita, myös harjoitusmäärät kasvavat. Perusharrastajalle sopii kolmen harjoituksen peukalosääntö; kolmella harjoituksella viikossa kehityksen huomaa niin omissa taidoissa kuin fyysisessä hyvinvoinnissakin.

Harjoitusten sisältö

Taekwondoharjoituksissa tehdään paljon perusliikunnallisia liikkeitä, joilla luodaan vahvaa pohjaa kaikkien urheilumuotojen harrastamiselle. Tämän lisäksi harjoituksissa tulee kuntoharjoittelua erilaisten tukiharjoitteiden ja varsinaisen lajiharjoittelun muodossa. Etenkin lapsilla mukana on paljon pelejä ja leikkejä, joiden avulla opitaan liikunnallisia perustaitoja. Hyvä esimerkki kuntoa, taitoa, nopeutta ja voimantuottoa kehittävästä taekwondoharjoitteesta on nopealla rytmillä tehtävät potkusarjat potkumaaliin. Kolmas osa-alue, johon kiinnitetään paljon huomiota harjoituksissa on liikkuvuus ja notkeus, joita kehitetään niin perinteisillä venytyksillä kuin dynaamisilla liikkuvuusharjoitteillakin.

Taekwondon tekniikat

Taekwondossa harjoiteltavat tekniikat voidaan jakaa potkuihin, lyönteihin, iskuihin sekä torjuntoihin. Taekwondossa on useita peruspotkuja, joita varioidaan erilaisilla suoritustavoilla. Lyöntejä ja iskuja voidaan tehdä nyrkin eri osilla, sormilla ja kyynärpäällä. Torjuntoja tehdään käsi nyrkissä sekä käsi auki. Lyöntien, iskujen ja torjuntojen harjoittelu rakentaa työkaluja kamppailutilanteesta selviämiseen ja kehittää koordinaatiotaitoja.

Harjoittelu

Taekwondoharjoittelun tavat voidaan jakaa itsenäisesti tehtäviin harjoitteisiin, parin kanssa harjoittelemiseen sekä ryhmässä ja yhtenä ryhmänä tehtäviin harjoitteisiin. Lapsien harjoitteet on usein pelillistetty ja pienimmillä hyvinkin leikinomaisia. Itsenäisesti tehtävillä harjoitteilla opetellaan ja harjoitellaan oikeita liikeratoja ja suoritustapoja. Parin kanssa tehtäviä harjoitteita on paljon. Ne ovat hyvin monimuotoisia puhtaasta tekniikkaharjoitteista vapaaseen kamppailuun. Lapsilla hyviä esimerkkejä ryhmäharjoittelusta ovat vaikkapa hippaleikit. Aikuisilla haastavimmat ryhmäharjoitteet ovat erilaisten kamppailutilanteiden harjoittelut, jossa on monta hyökkääjää ja yksi kohde.

Niille, jotka harrastavat taekwondoa omaksi ilokseen ilman ajatuksia kilpailemisesta, taekwondo tarjoaa monia eri ulottuvuuksia. Lajissa kehittymisen ja vyöarvoissa etenemisen lisäksi harrastajat voivat osallistua seuran toimintaan, kouluttautua ohjaajiksi, tuomareiksi tai osallistua lajijärjestötoimintaan eri tasoilla. Taekwondo on aidosti kansainvälinen laji. Minne päin maailmaa menetkin, niin paikalliset taekwondoharrastajat kaikkialla toivottavat sinut lämmöllä mukaan omiin harjoituksiinsa.

Kilpaileminen

Niille, jotka innostuvat kilpailemisesta, taekwondo tarjoaa mahtavan mahdollisuuden. Suomessa taekwondossa kilpaillaan pääasiassa ottelussa sekä liikesarjoissa. Maailmalla voi kilpailla myös näytöksissä ja murskauksessa. Taekwondo-ottelu on yksi viidestä olympialaisissa olevasta kamppailulajista nyrkkeilyn, painin, judon ja miekkailun ohella. Kilpailutoiminta on Suomessa hyvin organisoitua ja mukaan pääsee jo nuorella iällä. Lajin kypsästä suhtautumisesta lasten ja nuorten urheiluun kertoo myös se, että lasten kilpailuissa pääkontakti on kielletty ja kilpailuihin ilmoittaudutaan omalla painolla.

Taekwondoharrastajan tunnistaa notkeasta kehosta ja mielestä, räjähtävistä lyönneistä sekä tarkoista ja nopeista potkutekniikoista.

ALOITA TAEKWONDO NYT! 

 

TAEKWONDO HARRASTUKSENA

TAEKWONDO KILPAURHEILUNA

TU11 SEURANA

TAEKWONDOA LAPSILLE

 

TAEKWONDO KILPAURHEILUNA

Taekwondo on kilapaurheiluna yllättävän moni-ilmeinen kokonaisuus. Harrastajalle se tarjoaa haasteita ja mahdollisuuksia ylittää itsensä. Huippu-urheilijaksi tähtäävälle se tarjoaa kansainvälisen ympäristön jossa pyrkiä aina olympiamitaleille asti.

Taekwondossa kilpaillaan niin ottelussa kuin liikesarjoissa. Olympiaohjelmassa on vain ottelu ja liikesarjoissa huiput kilpailevat maailmanmestaruuskisoissa. Ikä- ja tasoryhmiä on kilpailuissa todella paljon. Tämä mahdollistaa kilpailemisen itselle sopivalla tasolla. Ottelussa on käytössä lisäksi painoluokat.

Harrastajalle kilpailu on elämys

Kilpailtiin sitten ottelussa tai liikesarjoissa, on osallistuminen aina jännittävä kokemus harrastajalle. Täyskontaktiotteleminen on jo sinänsä sykettä nostattavaa, liikesarjoissa taas yleisölle esiintyminen tuo oman haastensa kilpailusuorituksen tekemiseen. Hyvä valmistautuminen ja valmentajien sekä joukkuetovereiden tuki ovat kuitenkin apuna suorituksessa.

Vaativaa kilpaurheilua

Taekwondon lajisuoritukset eivät ole helppoja. Urheilijalta vaaditaan erinomaista kehonhallintaa, nopeutta, liikkuvuutta ja nopeuskestävyyttä. Liikesarjoissa kilpailija keskittyy suoritukseensa tuomarien ja yleisön edessä, ottelussa vastusta tuo vielä uuden ulottovuuden kokonaisuuteen. Kun puhutaan huippu-urheilusta, taekwondo on hyvin suosittua maailmalla, mikä tarkoittaa äärimmäisen kovia vastuksia.

Urheilu läsnä harjoittelussa

Urheilun metodit ja eetos ovat läsnä kaikissa harjoituksissa. Myös tavallinen kuntoilija hyötyy valmentajien vahvasta urheilun ja liikunnan osaamisesta, vaikka oma tähtäin ei kilpamatoilla oliskaan. Harjoittelu antaa myös vahvan yleisliikunnallisen pohjan, mikä tekee taekwondosta sopivan sivulajin urheilijalle tai mainion pohjalajin lapselle, vaikka lopullinen lajivalinta olisikin jokin aivan muu kuin taekwondo.

Liikesarjoissa korostuu taito

Liikesarjoissa vaaditaan erittäin hyvää tekniikan osaamista ja etenkin oikean suoritustavan hallintaa. Esiintyminen on tärkeä osa suoritusta. Urheilijan kilpailuhermot ovat koetuksella, kun 6 tuomaria ja yleisö syynäävät suoritukset tarkalla silmällä. Kilpailumuoto kehittää paitsi fyysisiä ominaisuuksia ja taitoa, myös itsevarmuutta ja esiintymistä. Suoritusten hiominen kehittää lisäksi pitkäjännitteisyyttä kun suorituksia hiotaan huippuunsa viimeistä piirtoa myöden.

Ottelu vaatii taktista silmää

Ottelussa pisteitä saa potkuista päähän ja vartaloon sekä lyönneistä vartaloon. Kun suoritukset tehdään täydellä kontaktilla, vaikuttaa kilpailusuoritus maallikosta aika hurjalta. Totuus kuitenkin on, että harjoittelun kautta saavutetaan taso, jolla ottelu on melko turvallista ja päärooliin nousevat taktiset ratkaisut. Lapsilla ei pääosumia turvallisuusyistä sallita. Fysiikaltaan hyvä ottelija on nopea, omaa hyvät nopeuskestävyysominaisuudet ja loistavan liikkuvuuden. Myös taidolliset vaatimukset korostuvat.

ALOITA TAEKWONDO NYT!

 

TAEKWONDO HARRASTUKSENA

TAEKWONDO KILPAURHEILUNA

TU11 SEURANA

TAEKWONDOA LAPSILLE

 

TAEKWONDOURHEILIJAT SEURANA

Taekwondourheilijat 2011 ry on urheiluseura, jonka nimi kertoo kaiken oleellisen. Seura perustettiin elokuussa 2011 tarjoamaan taekwondoa urheilulähtöisesti jo perusryhmistä alkaen. Toiminta aloitettiin viiden valmentajan voimin, jotka kaikki olivat tuolloin mukana taekwondon maajoukkuetoiminnassa urheilijoina tai valmentajina. Vuosien varrella toiminta on laajentunut ja nyt valmentajia on jo 23 ja harrastajia pitkälle neljättäsataa.

Kenelle?

Taekwondourheilijoissa opetetaan taekwondoa kaikenikäisille vauvasta vaariin yli kolmessakymmenessä eri harrastusryhmässä.  Perheryhmissä pienet lapset harjoittelevat vanhempien kanssa yhdessä ja 4-vuotiaista lähtien lapsille on jo omia harjoituksia. Suurimmat harrastajamäärät ovat iältään 7-15-vuotiaissa lapssa ja nuorissa. Lasten ryhmissä painotetaan taekwondoharjoittelun ohella perusliikunnallisten taitojen oppimista sekä ryhmässä toimimista. Nuorten ja aikuisten ryhmissä painopiste siirtyy lajitekniikan sekä fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen. Harjoitusryhmät jakautuvat aina iän ja taitotason mukaan. Vasta-alkajat harjoittelevat omissa alkeisryhmissä ja pidemmälle ehtineille löytyy ryhmiä vyöasteiden mukaan. Lisäksi kilpailuihin tähtäävillä nuorille ja aikuisille on omat ryhmänsä niin ottelussa kun liikesarjoissa. Ryhmien vastuuvalmentajat vastaavat valmennussuunnitelmista, tavoitteista ja edistymisen seurannasta. Taekwondotuntien lisäksi Taekwondourheilijat järjestää harrastajille runsaasti oheisharjoittelua mm. venyttelyn, akrobatian ja kuntopiirin muodoissa sekä kesäisin fysiikkaharjoittelua ulkona.  Taekwondourheilijat tekee myös yhteistyötä muiden urheiluseurojen kanssa, esimerkiksi tarjoten taekwondovalmennusta oheisharjoittelun muotona.

Sali

Taekwondourheilijoiden sali sijaitsee Helsingin Konalassa Ristipellontie 1:ssä sijaitsevassa  liikuntahallissa. Oleskelu- ja sosiaalitilojen lisäksi itse taekwondoharjoitteluun on tilaa noin 500 neliömetriä joka on jaettavissa neljäksi erilliseksi harjoittelualueeksi. Harrastajien vanhemmille ja aikuisharrastajille on tarjolla myös punttisali sekä hierontapalvelua hallilla.

Vuosina 2014-2019 TU11 on ollut lisenssien määrällä mitattuna yhtä poikkeusta lukuun ottamatta Suomen suurin taekwondoseura. Seura on menestynyt hyvin myös kilpailuissa niin ottelussa kun liikesarjoissa ja seurasta löytyy kansainvälisen tason urheilijoita.

ALOITA TAEKWONDO NYT!

 

TAEKWONDO HARRASTUKSENA

TAEKWONDO KILPAURHEILUNA

TU11 SEURANA

TAEKWONDOA LAPSILLE

 

TAEKWONDO ON ERINOMAINEN LIIKUNTAHARRASTUS LAPSELLE

Jokaisen lapsen tulisi harrastaa liikuntaa päivittäin olipa kyseessä sitten pihaleikit, koulun liikuntatunnit tai harrastukset. Oleellista liikunnan määrän lisäksi on sen monipuolisuus. Lapset ovat lähes kaikkien liikuntataitojen ja ominaisuuksien puolelta herkkyyskausien huippukohdassa tietenkin ikä huomioiden. Esimerkiksi motoriset taidot tai nopeusharjoitteet muovaavat lapsen hermostoa ja lihaksistoa reilusti tehokkaammin kuin vastaavat harjoitteet aikuisella.

Taekwondo on lähtökohtaisesti erinomainen liikuntaharrastus lapselle, sillä lajin monipuolisuus yhdistettynä Taekwondourheilijoiden urheilijalähtöiseen harjoittelukulttuuriin takaa virikkeellisen ja tarpeeksi haastavan ympäristön liikuntataitojen oppimiseen jo pienestä pitäen. Olemme koonneet tähän 8 syytä, miksi taekwondo on erinomainen liikuntaharrastus lapselle.

Taekwondo on lajina äärimmäisen monipuolinen

Taekwondo on kamppailu-urheilulajina erittäin monipuolinen, sillä se pitää sisällään kaksi toistaan poikkeavaa kilpamuotoa ottelun ja liikesarjat sekä koko joukon erialisia potkutekniikoita, lyöntejä, iskuja, askeleita, itsepuolustusharjoitteita jne. Lisäksi jokaisessa harjoituksessa tehdään myös kattavasti erilaisia ominaisuusharjoitteita kuten venyttelyä ja nopeustreeniä.

Taekwondoharjoittelu ottaa hyvin huomioon lapsen kehitys- ja herkkyyskaudet

Fyysisten ominaisuuksien painopistealueet kehittyvät sitä myötä, kun lapsi ja nuori kasvaa. Karkeasti voidaan sanoa, että pienet lapset ovat motoristen taitojen osalta herkkyyskauden huipulla ja ikää tultaessa mukaan kuvioon tulevat nopeus, liikkuvuus, voima ja aerobinen peruskestävyys. Taekwondourheilijoiden ikäryhmäharjoittelu sekä ikäryhmien kilpaharjoittelu on suunniteltu niin, että ne ottavat mahdollisimman tehokkaasti huomioon nämä herkkyyskaudet. Esimerkiksi pienet lapset harjoittelevat paljon motorisia taitoja ja kehonsa hahmottamista siinä missä 10-vuotiaat tekevät runsaasti nopeus- ja hyppyharjoittelua. Tärkeintä on kuitenkin, että jokaisen ikäryhmänkanssa harjoitellaan monipuolisesti sekä liikuntataitoja että ominaisuuksia.

Taekwondoharjoittelu kehittää tavoitteellisuutta, pitkäjänteisyyttä ja keskittymiskykyä

Taekwondossa edetään vyöarvoissa ja vyökokeisiin pääsee suorittamalla tarpeeksi harjoituksia sekä osaamalla kokeessa vaadittavat tekniikat. Lajiin sisäänkirjoitettu tavoitejärjestelmä siis havainnollistaa lapselle konkreettisesti tavoitteen, työn ja palkinnon välisen yhteyden. Lähes kaikki innokkaat harrastajat ilmoittavat tavoitteekseen mustan vyön saavuttamisen, mikä vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitoutumiskykyä. Vastaavasti monet lapset innostuvat jo pienestä pitäen kilpailemaan ja kilpaharjoittelu itsessään lähtee jo tavoitteenasettelusta liikkeelle. Taekwondotavoitteiden saavuttaminen edellyttää harjoittelun lisäksi kykyä keskittyä harjoiteltaviin aiheisiin.

Taekwondoharjoittelu kehittää sosiaalisia taitoja

Taekwondo on yksilölaji, jota harjoitellaan ryhmässä. Taekwondourheilijoiden valmennusohjelmien sisäänkirjoitettu oppimistavoite on aina liikuntataitojen lisäksi harjoitella sosiaalisia taitoja ja ryhmässä toimista. Salilla on selkeät pelisäännöt ja toimintaohjeet, joita noudattamalla kaikille taataan viihtyisä ja kannustava harjoitteluympäristö. Taekwondoon kuuluu myös oleellisena osana harjoituskavereiden kunnioitus ja auttaminen. Esimerkiksi nuoret taekwondon harrastajat ovat hämmentävän taitavia antamaan toisilleen vinkkejä ja palautteita treeneissä. Salilta löytyy myös runsaasti uusia kavereita ja ystäviä.

Taekwondo on turvallinen harrastus

Taekwondo on erittäin turvallinen liikuntaharrastus esimerkiksi vakuutustilastojen perusteella. Harjoittelu on aina nousujohteista ja ottaa huomioon harrastajien lähtötason ja osaamisen. Lisäksi lajin monipuolinen luonne ja ominaisuusharjoittelun painotus vahvistavat kehon tukilihaksiston tukemaan ja kestämään kovaa harjoittelua. Liikkuvuus- ja venyttelyharjoittelu taas notkistavat kehoa ja ehkäisevät lihasvammoja ja monia kroonisia lihasperäisiä vaivoja myöhemmällä iällä. Taekwondourheilijoissa kaikki valmentajat ovat koulutettuja ja osaavat ottaa huomioon turvallisen toimintaympäristön paitsi fyysiseltä osin myös luomalla turvallisen harjoitustilanteen, jossa lapset saavat yrittää ja ilmaista itseään ilman virheiden pelkoa tai opettajan moitteita. Ilmapiiri on aina kannustava ja ystävällinen.

Taekwondossa on mahdollista kilpailla ja kehittyä urheilijana aina kansainväliselle tasolle saakka

Taekwondoa voi harrastaa liikuntaharrastuksena tai sitten kilpaurheiluna jo pienestä pitäen. Urheilusta kiinnostuneet voivat edetä aina kansainväliselle tasolle saakka ja seuran vahvasta urheiluosaamisesta kertoo mm. se, että puheenjohtaja Teemu Heino edusti Suomea Ateenan olympialaisissa 2004. Taekwondo on vaativa, mutta palkitsevaurheilulaji. Lapsille on omat ikä- ja taitosarjat, joten kilpailemisen voi aloittaa jo ennen kouluikää.

Taekwondo on parhaimmillaan koko perheen harrastus ja vanhemmat voivat olla mukana toiminnassa monella tavalla

Taekwondoa voi harjoitella itsenäisesti Taekwondourheilijoissa jo 4 ikävuodesta lähtien,mutta harjoittelu on myös mahdollista yhdessä vanhemman tai vanhempien kanssa perheryhmissä. Perhekursseilla taekwondoa voi harjoitella jo vauvan kanssa ja ryhmiä löytyy kaikissa kehitysvaiheissa oleville lapsille. Toiset vanhemmat taas ovat vahvasti mukana lapsen harrastuksessa osallistumalla esimerkiksi seuran toimintaan tai tulemalla mukaan kisareissuihin. Pelkästään lapsen treenien katselu salin sohvalta kahvikupin kanssa on mainio tapa olla mukana lapsen harrastuksessa.

Taekwondo on hauskaa!

Taekwondo on lajina huippuhauska, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Tuo lapsesi kokeilemaan niin huomaatte tämän jo ensimmäisissä treeneissä.

ALOITA TAEKWONDO NYT!

 

TAEKWONDO HARRASTUKSENA

TAEKWONDO KILPAURHEILUNA

TU11 SEURANA

TAEKWONDOA LAPSILLE